חדשות

הצלחה ראשונה בניבוי הופעת גרורות סרטניות בשיטה שפותחה בטכניון

הטכנולוגיה תאפשר לצוות הרפואי לבדוק, תוך כדי מהלך הניתוח או מיד אחריו, את הסבירות להימצאות גרורות של הגידול באיברים אחרים על על סמך בדיקה מכנית של תאים מגידולים סרטניים

גידול סרטני (הדמיה: שאטרסטוק)

צוות מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון, בראשו עמדה פרופ' דפנה ויס ובשיתוף פרופ' יורם קלוגר וצוותו מהמחלקה לכירורגיה כללית ברמב"ם, רשם הצלחה בשימוש בטכנולוגיה מתקדמת לניבוי הופעת גרורות על סמך בדיקה מכנית של תאי רקמות שנלקחו מגידולים סרטניים. חשיבותה: אבחון מוקדם ומהיר יותר. דיווח על כך הופיע בחודש שעבר ב-Annals of Biomedical Engineering.

פרופ' ויס, חברת סגל בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון, הסבירה כי מדובר בהצלחה ראשונה של שיטה שפותחה בעשור האחרון לשם אבחון מוקדם ומהיר של סרטן ולניבוי התפתחות גרורות על סמך הטכנולוגיה המקורית שפיתחה: "טכנולוגיה זאת תאפשר לצוות הרפואי לבדוק, תוך כדי מהלך הניתוח או מיד אחריו, את הסבירות להימצאות גרורות של הגידול באיברים אחרים. זאת הפעם הראשונה שהטכנולוגיה נבדקה על רקמות שנלקחו מגידולים סרטניים. אני מקווה שהתוצאות המוצלחות יאיצו את תרגומה לשימושים קליניים".

פרופ' דפנה ויס, מפתחת השיטה. "הפלטפורמה מאפשרת לבחון את תכונותיהם של התאים - צורתם, המרקם והסידור הפנימי בתוכם". צילום: הטכניון

פרופ' ויס: "סרטן הוא שם כולל למשפחה רחבה של מאות מחלות בעלות מכנה משותף אחד - שיבוש מנגנוני הבקרה האחראים על קצב חלוקת התאים. המנגנון הסרטני ממיר את חלוקת התאים התקינה, החיונית לקיומו של האורגניזם, בחלוקה מהירה, פרועה ובלתי נשלטת. מאחר שתאים אלה, בניגוד לתאים הבריאים, אינם מתים, הגידול מתפשט במהירות וכך דוחק וחונק רקמות חיוניות.

"סכנה גדולה במיוחד היא התפשטות גרורות. אלה הם גידולים שניוניים שמופיעים באיברים שונים בגוף ומקורם בתאים הסרטניים שנדדו מהגידול הראשוני לאיברים האחרים דרך מערכות הדם והלימפה. בשל הקושי לנבא את היווצרותן ולאתר אותן בשלב מוקדם ולטפל בהן ביעילות, גרורות הן הסיבה העיקרית לתמותה מסרטן. לכן, ברורה המוטיבציה בפיתוחם של כלי אבחון שיאתרו גרורות עוד בשלב המוקדם ויתרה מזו, ינבאו מראש את היווצרותן".

עד כה נבחנה הטכנולוגיה של פרופ' ויס וצוותה על תאים בתנאי מעבדה. ואילו עתה, לראשונה, היא נבדקת על רקמות שנלקחו מגידולים סרטניים שהוסרו ממתנדבים עם חשד לסרטן. המחקר התמקד ברקמות של סרטן שד וסרטן הלבלב שהוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר.

החוקרים השוו את יכולת הניבוי שסיפקה הטכנולוגיה הזו במעבדה להתפתחות הקלינית בפועל, כלומר לבדיקה ההיסטו-פתולוגית של דגימות שנלקחו מהחולה בטווח הזמן הקרוב, וכן להתקדמות המחלה כפי שנצפתה בפועל אצל החולה בטווח הרחוק.

הממצאים: הטכנולוגיה שפותחה מספקת מידע אמין ומהימן באשר לשאלה אם יתפתחו גרורות או אם חלילה כבר התפתחו. הבדיקה מהירה מאוד יחסית לבדיקות קיימות אחרות - כשלוש שעות במעבדה כבר כיום. אחד מיתרונותיה: יעילותה איננה תלויה במידע גנטי ומולקולרי מוקדם על הגידול.

הטכנולוגיה מבוססת על מדידות מכניות (מכנו-ביולוגיות) של התנהגות תא, מתוך דגימת רקמה על פלטפורמה ייעודית, המכילה משטחי ג'ל המדמים בקשיחותם רקמות בגוף. פלטפורמה זו מאפשרת לבחון את תכונותיהם השונות של התאים - צורתם, המרקם והסידור הפנימי בתוכם והכוחות שהם מפעילים על הג'ל כחלק מהליך החודרנות.

פרופ' ויס: "גילינו שתאים עם פוטנציאל גרורתי גבוה הם חזקים יותר ולכן מצליחים להפעיל לחץ על הג'ל ולחדור לתוכו. כך, ככל שיותר תאים מהדגימה חודרים פנימה, גדלה ההסתברות שייווצרו גרורות".

לדבריה, על סמך הפוטנציאל הגרורתי של תאים בדגימה של רקמת הגידול, הנמדד כאמור בשיטה זו, יוכל הצוות המטפל להתאים למטופל טיפול אפקטיבי במיוחד, בהתאם לתפישת הרפואה המותאמת אישית. בדיקה זאת יכולה להיערך כמובן במקביל לבדיקות הסטנדרטיות המקובלות.

בעקבות ההצלחה שהושגה בשימוש בטכנולוגיה זאת  בסרטן שד ובסרטן לבלב, היא נבחנת עתה בסוגי סרטן נוספים. במקביל, קבוצת המחקר מפתחת גם שיטות של למידת מכונה שיחוללו שיפור משמעותי עוד יותר ברמת הדיוק של הניבויים. בעתיד הקרוב, מעריכה פרופ' ויס, הטכנולוגיה תאפשר לנבא היכן יתפתחו הגרורות, אם יתפתחו.

נושאים קשורים:  גרורות סרטניות,  מחלות סרטן,  פרופ' יורם קלוגר,  רמב"ם,  פרופ' דפנה ויס,  הטכניון,  חדשות
תגובות